Mensen zijn sociale wezens en verbinding maken met anderen is voor ons net zo fundamenteel als de behoefte aan eten, drinken, een dak boven je hoofd en veiligheid. Alifa verbindt. Jongeren, Senioren, Vrijwilligers, Ouders, Kinderen, De wijken, Enschede. Samen werken wij aan een gelukkige stad.
Alifa werkt aan professioneel welzijnswerk, dat niet alleen heldere prestaties levert maar ook ‘waar voor het geld’ biedt. Verbinding is ons middel en ons doel. Daar ligt onze deskundigheid.
Wij verbinden mensen aan mensen. Wij bouwen aan het netwerk van elk individueel mens en versterken de binding in buurten en wijken. Samen leven in een stad biedt oneindige kansen. Door verbinding ontstaat energie. De bron van jouw leefplezier in Enschede. Alifa komt voort uit het Urdu en betekent letterlijk: warmte en genegenheid. Onze naam past precies bij ons, want mensen verbinden is een tweede natuur van welzijnswerkers. Wij helpen inwoners van Enschede omdat we graag iets voor een ander willen betekenen. De waarde van ons werk zit in maatschappelijke winst. Dat is een moeilijke omschrijving voor de stad een beetje gelukkiger maken.
Welzijn gaat over leefplezier en geluk. Hoe meer welzijn, hoe minder zorgbehoeften. Daarom komt in onze ogen welzijn op de eerste plaats, vóór zorg. Welzijn gaat over lekker in je vel zitten en vooral over de eigen kracht van mensen. Zorgen dat iedereen het beste uit zichzelf kan halen. We proberen inwoners actiever te maken en stimuleren ze om elkaar te helpen. Als inwoners elkaar ontmoeten dan vergroot dat hun wereld. Er ontstaat dan meer binding tussen mensen. In de kern is dat onze opdracht: we verbinden mensen aan mensen. We organiseren contact om zo te komen tot een gezellige buurt of een ander netwerk waarop je kunt steunen als je even in de knel zit. We helpen gezinnen als het niet lekker loopt, acuut of al een poos. We staan onze jeugd bij met raad en daad in hun digitale wereld. We zijn er voor senioren voor wie de wereld binnen en buitenshuis ook dagelijks verandert. Meer en meer beseffen we ons dat ons werk belangrijker wordt. Altijd al was ons werk preventief: we proberen te voorkomen dat kleine problemen groot worden. Preventief werken vraagt van ons dat we zichtbaar zijn en vooral ook gemakkelijk te vinden. Dicht bij jou in de buurt. Zodat je in een vroeg stadium bij ons kan aankloppen met je problemen. Daar is onze inzet op gericht.
Alifa is een wendbare en flexibele organisatie. Natuurlijk kijken wij als organisatie vooruit, maar we blijven liever continu in beweging dan dat we één rechte weg volgen. We zijn spelen we zoveel mogelijk in op de behoeften van alledag. Elke dag maken we stappen. Ook als organisatie.
We werken binnen Alifa met verschillende aandachtsgebieden:
Senioren
Jongeren
Buurtbewoners
Opvoeders
Taal
Financieel Administratieve diensten
Thuis is de basis. Of het nu gaat om familie, vrienden, werk of je hobby’s. Alifa ziet het als opdracht om het leefplezier van mensen te organiseren. ‘Leefplezier’ heeft voor iedereen een andere betekenis, maar jij, jouw familie, jouw leven en jouw eigen kracht staan bij ons centraal. Wij werken vanuit ons hart voor dat wat jij belangrijk vindt, door met jou en voor jou te verbinden. We ondersteunen en activeren je.
Alifa is dichtbij. Je ziet ons op straat, in het buurthuis, bij de scholen en sportclubs, in ontmoetingscentra en tijdens evenementen. Maar ook gewoon thuis. Wij verbinden mensen door contacten te leggen. Alifa stimuleert mensen elkaar te ontmoeten en elkaar beter te leren kennen. Dat is belangrijk, want ‘leefplezier’ is een kwestie van doen. Daarom creëren wij ontmoetingsplekken en organiseren we activiteiten. Elke buurt en wijk bevat een onschatbare hoeveelheid energie van mensen. Iedereen heeft wat te bieden. Verbinding haalt die positieve energie naar boven.
Het sociaal domein in de 21ste eeuw gaat over participatie en zelfredzaamheid; doelstellingen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Daarmee staat het welzijnswerk meer dan ooit in de schijnwerpers. Toch is het lastig een eenduidige definitie van welzijn te omschrijven. Helder is dat het gaat om activiteiten en diensten die dicht bij de inwoner plaatsvinden. Verbinden van en met mensen. Integraal werken en samenwerking organiseren. Het verbinden van vitaliteit en kwetsbaarheid, van zelfredzaamheid en samenredzaamheid. Voor elkaar, door elkaar en met elkaar.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.