K&W in beeld: Zorginstelling de Posten

Bij zorginstelling de Posten zien ze de waarde van kunst en cultuur op de gezondheid van hun bewoners. En dat is hard nodig in deze maatschappij met een vergrijzende bevolking, aldus programmacoördinator Bianca ter Riet. Vandaag vertelt ze vol energie over hun aanbod.

Welke type activiteiten hebben jullie voor bewoners?

Dat is enorm divers. Van muziek, theater, voorleesuurtjes, historische sociëteit tot cabaretiers. We proberen veel met elkaar te integreren. Zo doen we mee aan de Week van de Amateurkunst, met kunst van bewoners. We hebben de mini-Stadsherberg hier gehad en binnenkort vindt het Balkonfestival plaats in Enschede Zuid, waaronder bij ons. Het leuke is dat bewoners hier zelf aan mee doen.

Voor ons is het altijd de vraag hoe we beter kunnen aansluiten op de behoeftes van de bewoners. Dat doen we door de behoeftes bij bewoners uit te vragen en door met culturele organisaties samen te werken. We halen cultuur naar de mensen toe die er zelf niet naartoe kunnen gaan.

Wat wil je bereiken met culturele activiteiten?

We willen dat bewoners zich ergens onderdeel van voelen en dat ze er weer toe doen. Vaak door ze terug te brengen naar wat ze beleefd hebben. We organiseerden vorige zomer bijvoorbeeld een camping in de tuin, met verschillende lekkere hapjes, muziek en natuurlijk bingo en jeu de boule. We zorgden voor hele gave aankleding, zodat het gevoel van vroeger weer terugkwam. Campingstoeltjes, kleedjes op tafel, dahlia’s, een zwembadje. De bewoners ervaarden het als een echt uitje. Ze waren weer op vakantie! De verhalen van vroeger kwamen volop naar boven, van oorlog tot naturistencamping. De reacties waren overweldigend.

Je vertelt met veel enthousiasme. Waardoor ben je zo bevlogen?

De bewoners zijn enorm gelukkig door wat we doen! We hebben te maken met dubbele vergrijzing, dus de vraag ‘Hoe blijf je zo lang mogelijk gezond?’ is superrelevant. De meerwaarde van kunst en cultuur is voor ons overduidelijk. Het verbindt, is stress verlagend geeft zingeving en bovendien verbetert het de cognitie van ouderen. Daarmee verhoogt het de kwaliteit van leven. De familie van bewoners zien hun ouders opbloeien. Ook zorgmedewerkers merken dat ze minder belast worden.

Heb je meer cultuurprojecten waar jullie bewoners van opbloeiden?

‘Marie’ heeft bij ons gelogeerd. Dit deed zij omdat ouderen die in een verzorgingstehuis komen te wonen, allemaal voor dezelfde uitdaging staan: Hoe vind je je plekje terug? ‘Marie’ vertelt over de ervaring van ouderen om een nieuw thuis te moeten maken. In het Twents! Voor ouderen is een dialect echt een anker, een houvast. Het geeft troost en rust. Stichting Laudio wilde hiermee aan de slag gaan, verzamelde verhalen en maakte een klankkast.

Van de website: Marie is verhuisd, ze moest wel. Een nieuwe kamer, nieuwe buren, verzorgenden, keukenpersoneel, managers: ze kreeg ze er allemaal bij. Haar eigen aardappels hoeft ze niet meer te schillen, en ook de afwas wordt gedaan. Daar had ze altijd al een hekel aan, maar toch. Een nieuw thuis maken, hoe doe je dat?

Wij hadden een speciale kamer ingericht waar de klankkasten staan. Als je de deuren opende hoorde je Marie praten in het Twents. Onze bewoners vonden het fantastisch. Onmeunig mooi! Mensen gingen terugpraten, ze kwamen via de taal weer terug bij hun roots.

Concordia bracht dit initiatief in bij de werkgroep Kunst & Welzijn. Kunnen we hier niet iets mee? Zeker weten, dacht ik! Wij hebben Marie twee maanden lang in ons midden gehad. Daar kwam veel pers op af, zoals Goedemorgen Nederland en RTV Oost. Op dit moment is Marie aan het toeren bij andere verzorgingstehuizen.

Hoe blijf je vernieuwend en waardevol?

We blijven telkens op zoek naar nieuw aanbod. Dus niet alleen de bingo, maar ook een wijnproeverij. We gaan met de bewoners op gerechtenexpeditie om nieuwe maaltijden ontdekken. We hebben een disco-avond met een dj erbij. Iedereen mag zijn favoriete discoplaten ophangen. Het is allang niet meer dat suffige. Je moet aansluiten bij de behoeftes. We vragen iedereen wat ze van de activiteiten vonden. Bewoners komen zelf met ideeën naar ons toe. Ze merken dat er iets mee gedaan wordt en dat we een programma maken waar zij zich goed door voelen.This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.