K&W in beeld: Wilminktheater & Muziekcentrum

Vandaag praten we met Aileen Dietrich. Zij houdt zich bezig met alles op gebied van educatie bij het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Natuurlijk voor kinderen en jongeren, maar ook voor volwassenen hebben ze educatieve projecten. Met de WijkJury laten ze mensen intensief kennismaken met het theater, waarmee hun leven op allerlei manieren verrijkt wordt.

Hoi Aileen, vertel ons wat meer over de WijkJury!

Het concept van de WijkJury is tien jaar geleden bedacht door actrice Adelheid Roosen en inmiddels onderdeel van de stichting van Adelheid: Female Economy. Er zijn op dit moment elf theaters uit het hele land bij aangesloten, waaronder Arnhem, Amsterdam, Utrecht en Enschede. Het is bedoeld voor mensen van 18 tot 80+ jaar die nog nooit in het theater zijn geweest. We willen ze in contact brengen met theater en selecteren tien voorstellingen uit ons aanbod. Dit zijn geen grote producties zoals musicals of bekende cabaretiers, maar toneelvoorstellingen, vaak met een link naar dans, komedie, muziek of literatuur.

Hoe werkt dat precies?

Je stuurt een mail naar wijkjury@wilminktheater.nl en vermeld daarin je naam, de wijk waar je woont en een korte motivatie waarom je mee wil doen. Na een korte selectieronde selecteren wij tien deelnemers uit verschillende wijken met verschillende achtergronden en redenen voor deelname. Deze leden vormen de WijkJury en verdiepen zich in de wereld van het theater. Ze leren elkaar kennen en bezoeken gezamenlijk de voorstellingen. Achteraf is er standaard een nagesprek met de acteurs.

Tijdens het traject krijgt de groep drie keer een dramaturgische les. WijkJuryleden krijgen handvatten aangereikt om een mening te vormen die meer onderbouwd kan worden dan het anwoord: ‘,de voorstelling was leuk’ of ‘de voorstelling was niet leuk’ Aan het eind van het seizoen kiezen de leden de voorstelling die zij het beste vonden: de keuze van de WijkJury. Afgelopen seizoen is de jury zelfs langs de winaar Jakop Ahlbom geweest  om de prijs uit te reiken voor zijn voorstelling ‘Unseen’. De leden kregen een kijkje in de werkplaats van Jakop waar zijn gezelschap de voorstellingen maakt. De WijkJury is een mooi voorbeeld van een manier om de bezoeker in contact te brengen met de maker. De voorstelling Unseen is op 27 mei a.s. weer te zien in het Wilminktheater.

Waarom doen de deelnemers mee aan de wijkjury?

De motivatie om deel te nemen verschilt per deelnemer. Er zijn deelnemers die letterlijk nog nooit in ons theater zijn geweest en nieuwsgierig zijn. Er zijn deelnemers die wel willen, maar niemand in hun omgeving hebben om samen een voorstelling mee te bezoeken. Daarnaast speelt de factor geld ook een rol. Deelenemers denken vaak dat toegangskaartjes altijd 40 of 50 euro kosten, terwijl het theater ook veel voorstellingen aanbiedt van 15 euro en minder.. Sommige deelnemers zoeken een nieuwe invulling aan hun leven na een bepaalde gebeurtenis. Uiteindelijk  is het mijn taak om een diverse groep mensen te selecteren en deze bij elkaar te brengen.

Hoe kom je aan deelnemers?

Onze redactie plaatst oproepen in buurtkranten, de huis-aan-huisbladen en we verspreiden flyers. Ook gebruiken we onze sociale kanalen om geïnteresseerden te bereiken.  De vorige keer bereikten we het aantal van zeventig  aanmeldingen. Voor dit seizoen willen we nog meer via-via deelnemers aanspreken, bijvoorbeeld via de wijkregisseurs of iemand die koffie schenkt bij het verzorgingstehuis. Zij kunnen de juiste mensen aanmoedigen om deel te nemen.

Wat is het effect?

Je merkt dat de deelnemers het theater ervaren als hun thuis. Ze weten hun weg te vinden naar de garderode en het nuttigen van het drankje achteraf. Ook weten ze de weg in het gebouw en achter de schermen. Er gaat letterlijk een wereld voor ze open. De leden vragen zich vaak hardop af hoe het komt dat ze deze ervaring tot dusver hebben gemist. Ook zien we telkens een hechte groep ontstaan doordat de leden samen theater voor het eerst ervaren. Er ontstaan nieuwe vriendschappen bijvoorbeeld; een jurylid van 80 die minder goed ter been is wordt opgehaald en thuisgebracht door een ander jurylid van 45. Deze twee oud leden gaan nog steeds samen naar het theater.

Zou je dit nog willen laten groeien?

Zeker! Qua bekendheid moeten we het echt hebben van de werking van een olievlek. Zo hebben  we dit jaar een jurylid die de thuiszorg doet van een oud jurylid. Dit is een mooi voorbeeld.
Als er meer aanmeldingen komen, dan kunnen we de aantallen van de WijkJury uitbreiden.

Het aantal van tien leden ligt niet vast. In de toekomst kan een WijkJury ook uit twaalf of vijftien leden bestaan.

Waarom werkt dit nu zo goed voor jullie?

De WijkJury sluit helemaal aan bij onze visie om de maker in contact te brengen met de bezoeker. Onlangs reisde een oud jurylid af naar Amsterdam om de nieuwe voorstelling KNOCK-OUT van Jakop Ahlbom te zien. Dat Jakop tijdens het applaus nog even naar dit oud jurylid zwaait is een mooi voorbeeld van de kracht van de WijkJury. Door bezoekers met de makers in contact te brengen kunnen bezoekers zich nog beter identificeren met de maker.

Onze WijkJury leden zijn belangrijke ambassadeurs voor het theater! Wij kunnen wel vertellen dat theater je veel kan brengen, maar het mooist is dat bezoekers dit gevoel zelf ervaren. Ook blijven oud juryleden betrokken bij het theater door het uitvoeren van vrijwilligerswerk.

Het Wilminktheater is op dit moment aan het werven voor de nieuwe WijkJury 2023-2024. Wie het leuk lijkt om deel te nemen aan de Wijkjury kan vóór maandag 8 mei een e-mail sturen naar Aileen Dietrich. Haar e-mailadres is wijkjury@wilminktheater.nl. Vermeld je naam, leeftijd, adres en telefoonnummer. Schrijf ook een korte motivatie.This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.