K&W in beeld: Concordia

Voor de derde editie van de serie ‘Kunst & Welzijn in Beeld’ spreken we met Audry Hoemakers, projectleider culturele projecten bij Concordia. In haar functie is ze veel bezig met het opzetten van bijzondere culturele programma’s. Ook werkt ze voor Alifa in een combinatiefunctie, waarmee ze via kunst en cultuur het leven van verschillende doelgroepen in Enschede verrijkt en hun welbevinden vergroot. We spreken haar over de projecten waar ze momenteel mee bezig is.

Met welke culturele projecten ben je bezig bij Concordia?

“Als stadsverbinder ga ik bij het bedenken van culturele evenementen op zoek naar de verhalen van inwoners. We willen mensen mee laten doen in het programma. Denk bijvoorbeeld aan het Balkon Festival, een tweedaags festival (8 en 9 juli 2023) waarbij mensen op hun eigen balkon hun muziek en verhalen delen. Een dag in de stad en een dag in de wijk. In 2023 houden we het in de Wesselerbrink.”

“Via welzijnsorganisaties zoeken we deelnemers: gewone mensen en hun verhalen. Deze organisaties staan in direct contact met de bewoners. Die samenwerking verloopt heel goed, want ze zijn hartstikke blij dat we culturele dingen organiseren in hun wijk. Vroeger had je het koor ‘de Wesseltjes’. We deden onlangs een oproep aan oude koorleden om weer samen te komen als projectkoor voor het Balkon Festival. Kinderen die nu in de wijk wonen, mogen ook meedoen. En dan hopen we natuurlijk dat er iets blijvends ontstaat.”

“Een ander mooi evenement hebben we net afgerond: de Stadsherberg. Drie dagen lang live muziek, creatieve workshops en soepverhalen in de Burgerzaal van het stadhuis, speciaal voor iedereen in Enschede. Om ook oudere mensen te bereiken die verder weg wonen of minder mobiel zijn, organiseerden we vier mini- Stadsherbergen: bij Liberein, de Posten en Livio. We brengen zo kunst en cultuur en vooral ook gezelligheid en verbinding.”

Welke culturele activiteiten organiseer je voor Alifa?

“We hebben het hele jaar door activiteiten voor de doelgroepen van Alifa. Het gaat daarbij om hun persoonlijke ontwikkeling via kunst en cultuur. Bij ‘Work in progress’ zijn we met een groep Enschedese moeders op zoek gegaan naar hun creativiteit. Ze kwamen al wekelijks bij elkaar voor opvoedondersteuning. Daar vinden ze steun aan elkaar en worden ze weerbaarder. Bij dit traject gingen ze in een paar maanden op zoek naar een hernieuwde creatieve flow.”

“De leidraad van dit project is het beroemde boek The Artist’s Way van Julia Cameron, dat mensen helpt om niet te kijken naar wat je niet kunt, of waar je bang voor bent, maar naar wat helpt om in je kracht te komen en je creativiteit en inspiratie te vinden in je dagelijks leven. Ze gebruikten hun persoonlijke ervaringen bij leuke opdrachten. Elke ochtend een stuk (morning pages) schrijven bijvoorbeeld. Iedere deelnemer maakte ook een kunstwerk voor de expositie. Dit moest iets zijn wat je in het dagelijks leven herinnert aan je persoonlijke dromen. Het is een prachtige collectie geworden die we in oktober en november hebben tentoongesteld.”

Wat heeft ‘Work in progress’ opgeleverd?

“De deelnemers waren heel verschillend. De één gaat meer voor de gezellig en lekker creatief bezig zijn, de andere wil er echt iets bijzonders van maken. Iedereen is anders naar dingen gaan kijken. Ze zijn opmerkzamer en willen zelf creëren. Er is meer cultuurparticipatie en ze hebben meer durf. Een van de deelnemers is zelf met olieverf bezig gegaan en een ander bezoekt nu regelmatig musea, samen met haar kinderen. De expositieruimte is nu ook echt van hun. Ze komen hier met zelfvertrouwen binnen. Ik zou ze nog graag eens aan echte kunstenaars koppelen, zodat ze dan het hele kunstenaarsproces meemaken.”

Welke ambities heb je verder op dit vlak?

“We gaan starten met de Kunstclub: een vaste groep die elke maand bij elkaar komt met een wisselend programma. De ene keer staat er beeldende kunst op het menu, dan weer een kijkje achter de schermen bij theater of een film met nagesprek. Ik hoop met deze groepen een diepere laag aan te raken. Creativiteit, kunst, cultuur het is de basis van de mensheid. Wij zijn als mens gemaakt om te creëren, maar we verliezen die vaardigheid ook weer door onze snelle levens. Als je tot rust komt, kom je weer bij die diepere laag en raak je geïnspireerd.”

Audry bij een kunstwerk van een deelnemer van Work in Progress.

 

Inspiratiebron voor Work in progress: The Artist’s Way van Julia Cameron.

“Het zou geweldig zijn om met de cultuurpartners meerdere clubjes op te richten. Ik wil bijvoorbeeld ook graag met jongeren op pad om ze meer cultuur te ervaren en bewust te maken van de cultuur die zij beleven. Spotify, sneakers, gamen, dat is ook allemaal cultuur.”This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.